Frankrijk 2011

Inleiding

Ook dit jaar maken wij, Dinie en Peter Oord als eigenaren van de ABIM werf in Ossenzijl, weer een mooie reis met onze ABIM Linquenda. Dit stalen multiknikspant motorjacht met kabelaring en een doorvaarthoogte van slechts 2,45 meter heeft een lengte van 12,00 meter. Vanaf Maastricht varen we samen met Tiny en Arnold die eveneens op een ABIM Classic 118, genaamd "MarMä", varen. Ook dit jaar willen we weer het rondje Maas-Moezel-Rijn varen, maar dan met een kleine variant. Vanaf Toul gaan we over het Marne-Rijnkanaal naar Nancy en dan door naar Houillères. Daar gaan we dan bakboord uit het Saarkanaal op om dan via de Saar bij Trier weer op de (Duitse) Moezel te komen.

De reis naar Maastricht, die op woensdag 13 juli begint, staat nog wat in het teken van het onderhouden van onze ABIM relaties. Komen we op de Gelderse IJssel de ABIM-Classics "Jam-Sin" en "Reanvier" tegen, in Mook liggen we naast de ABIM Ginkgo met aan boord Christa en Reinhard. Zij zijn vanmorgen uit Roermond vertrokken voor een vakantie naar Noord Holland. 's Avonds komen de Abimmers Karin en Jan nog even koffie drinken, zij hebben met hun "Ilushon" hier bij Eldorado een vaste ligplaats. In Roermond moeten we in Nautilus afmeren want daar liggen José en Ron met hun ABIM-Classic "Lucky-Angel" en in Maastricht in het Bassin ontmoeten we Henny en Piet met hun ABIM Belle-Vie die ook de reis Maas-Moezel-Rijn gaan maken. We meren echter af aan de voet van de Sint Pietersberg in de jachthaven Treech, waar de Abimmers Claudia en Heinz-Leo met hun "Aqua-Marin" een vaste ligplaats hebben. Heinz-Leo stond erop dat wij daar zouden overnachten en heeft een mooie ligplaats voor ons gereserveerd.

In Maastricht wonen wij op zaterdagavond 23 juli een prachtig concert van André Rieu op het Vrijthof bij.

Op zondag 24 juli jl. vertrekken wij, samen met de "MarMä", en steken de grens met België over. Via de sluis Klein Ternaaien met een verval van ca. 15 meter komen we op de Belgische Maas die vanaf dit moment Meuse wordt genoemd.

abim ternaaien


Sluis Petit Lanaye, de grens met België

Varend langs o.a. de stad Luik gaan we richting het doel voor vandaag het plaatsje Huy, het begin van de Belgische Ardennen. Er staat veel wind en het regent regelmatig, maar voor ons gevoel is de vakantie nu echt begonnen. Als we in het haventje van Wanze, net voorbij Huy zijn afgemeerd, is het droog en schijnt zelfs de zon.

De volgende stop is Namen, waar we 's middags al in de korte broek kunnen genieten van een stralende zon. Tiny en Arnold fietsen naar het centrum en wij nestelen ons lekker met een boek op ons achterdek genietend van het prachtige weer. In Dinant is het echter weer koud, maar gelukkig wel droog. We besluiten om de Citadel, die hoog boven Dinant op de berg gesitueerd is, te gaan bezoeken. Omdat zowel Tiny als Peter hoogtevrees hebben gaan we niet met de lift, maar met de trappen omhoog. Gelukkig zijn Dinie en ook Arnold solidair zodat we met z'n vieren de 408 treden omhoog en later weer omlaag klauteren.

Boven gekomen moeten we echter constateren dat het zeer de moeite waard is geweest. Niet alleen de burcht zelf, maar ook het fantastische uitzicht over de rivier de Meuse doet ons al snel de vele traptreden vergeten.
 dinant
Uitzicht vanaf de citadel

Op 27 juli meren we af in de Franse grensstad Givet waar wij een afstandbediening voor de komende 58 sluizen ontvangen.

afstandbediening abim

 De afstandbediening voor de sluizen

Via sluizen en tunnels komen wij zaterdag 7 augustus op het Marne-Rijnkanaal waaraan o.a. de prachtige stad Nancy is gelegen.
stanislas abim                                                                            Nancy met het prachtige Stanislas plein.

Vrijdag 13 augustus, op het hoogste punt van onze reis, 266 meter boven N.A.P., beginnen we aan het traject over het Canal des Houillières de la Sarre. Via een heuse sluizentrap met om de ca. 400 meter alweer de volgende sluis, zakken we snel af naar Duitsland waar we op zondag 15 augustus de Saar opvaren.
mettlach abim


2 ABIM's in Mettlach

Via Saarbrücken, Metlach (Villeroy en Boch) bereiken we op woensdag 18 augustus de Moezel. Varend langs Trier, Bernkastel, Zell en Cochem komen we dinsdag 24 augustus op de Rijn bij Koblenz.
 
abim koblenz

                   
                                     Op de Rijn bij Koblenz

Zondag 29 augustus kan de Duitse gastenvlag uit de mast verwijderd worden waarna we op dinsdag 30 augustus weer in Ossenzijl afmeren.

Dinie en Peter Oord

Hierbij enkele statistieken:

Afstand: 1.730 kilometer
Vaaruren: 207 uur en 20 minuten
Brandstofverbruik: 779 ltr. totaal
Gemiddeld verbruik: 3,76 ltr. per uur.
Vakantiedagen: 49 dagen
Sluizen: 173 stuks
Tunnels: 7 stuks, variërend van 225 meter tot 2.300 meter.

pdf
Download hier het vaarschema als PDF bestand

ABIM, Elke haven een thuishaven!

ABIM Yachting B.V.® |  Alle rechten voorbehouden. Prijs en modelwijzigingen voorbehouden
Opdijk 10 8376 HH Ossenzijl |Telefoon 0561 - 477.440  | E-mail

Naar Boven